Αφήστε στην άκρη το προσούτο και φάτε… μέλαν ακροκώλιον!

Κι όμως, υπάρχει ελληνικό προσούτο! Ονομάζεται “μέλαν ακροκώλιον”, παράγεται από τον ελληνικότατο μαύρο χοίρο και, όπως διαβάζετε, έχει και μία… άκρως ελληνική ονομασία! Το προϊόν >>>

μπαίνει στο «παιχνίδι» του ανταγωνισμού, μετά τη συνεργασία γηγενών κτηνοτρόφων και αλλαντοποιών στο διακρατικό, κοινοτικό έργο Quibic.

Η θέση του “μέλανος ακροκωλίου”, είναι δίπλα στο ισπανικό αλλαντικό «hammon» και το ιταλικό «prosciutto».  Μάλιστα, σε τεστ γευσιγνωσίας που έγινε στη Σικελία, το ελληνικό προσούτο κατέκτησε τη δεύτερη θέση!

Το “μέλαν ακροκώλιον” παρουσιάστηκε χθες, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από το διευθυντή του Ινστιτούτου Αγροβιοτεχνολογίας (ΙΝΑ), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), καθηγητή Αθανάσιο Τσαυτάρης και τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου, ερευνητή δρ Αναγνώστη Αργυρίου με τους συνεργάτες τους.

Όπως τόνισε, ο κ. Τσαυτάρης, μπορεί το προϊόν να είναι σε πιλοτική φάση, όμως, το ενδιαφέρον των καταναλωτών και οι πολύ καλές κριτικές για τη γεύση και την ποιότητά τους, δίνουν ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα.

Πάντως, το προϊόν κινδυνεύει από… μαϊμούδες. Κυκλοφορούν κλεψίτυπα προϊόντα στην αγορά, για τα οποία το ΙΝΑ, που πέτυχε τη συμμετοχή του σε προγράμματα συνολικού ύψους χρηματοδότησης 14,5 εκατομμυρίων ευρώ, θα προχωρήσει σε καταγγελίες με στοιχεία.

Η Ελένη Φελέκη, Χημικός μηχανικός στον Τομέα διακρατικών έργων της Διεύθυνσης Δημοσίου Τομέα της εταιρίας Ευρωσύμβουλοι ΑΕ., όσο και ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου – ερευνητής του ΕΚΕΤΑ δρ Αναγνώστης Αργυρίου, αναφέρθηκαν στην προσπάθεια διάσωσης της αυτόχθονης ελληνικής φυλής μαύρου χοίρου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Quibic, Έλληνες κτηνοτρόφοι, αλλαντοποιοί, αλλά και εκπρόσωποι φορέων ταξίδεψαν στην Ιταλία (τη Σικελία και την Πάρμα), την Ισπανία και τη Γαλλία, αντάλλαξαν εμπειρίες, καθώς και τεχνογνωσία.

Στο εγχείρημα παραγωγής προϊόντων ωρίμασης από ελληνικό μαύρο χοίρο, συμμετείχαν οι φάρμες των Δημητρίου Δήμου στην Αύρα Τρικάλων με δυναμικότητα 200 χοιρομητέρες και σημαντικό αριθμό αρσενικών μαύρων χοίρων, Νικολαίου Φωτιάδη στην Εξοχή Πιερίας, καθώς και το αλλαντοποιείο Χρήστου Στρεμμένου στον Προυσό Ευρυτανίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πώς να διπλώνετε εύκολα και γρήγορα μπλούζες και πουκάμισα

Ανάκληση από τον ΕΦΕΤ προϊόντων μολυσμένα με E- Coli που βρέθηκαν σε αποθήκες της Lidl

Αυλαία, την Παρασκευή, στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας